TERUG NAAR DE BLOG

Groene hosting, say what?!

Die website van je, die staat ergens. Te draaien op een server in een datacentrum. En dat plekje op die server huur je via een webhosting provider. Dus voor je van start gaat met een nieuw online project, begint het hier, met jouw keuze voor hosting. Wil je graag samenwerken met partners die op een bewuste manier verduurzamen, dan kan je dus zelfs via jouw hosting hier een groene keuze in maken. Een server die constant gekoeld moet worden, verbruikt immers een gigantische hoeveelheid energie en stoot een berg CO2 uit. Een groene hostingprovider laat z’n server draaien op groene energie (of kiest voor koolstofcompensatie), dus dat scheelt snel wat.

Hoe ontdek je of je een groene website hebt?

FlowBuro.be is een groene website, en jij kan heel eenvoudig ontdekken of de jouwe er ook één is. Heb je al een website, een webshop of een blog en check je dit graag? Via The Green Web Foundation kom je daar in één klik achter. Geef even je domein in en het resultaat zie je zo.

Heb je er geen en zou je dit wel fijn vinden? Dan kan je jouw website verhuizen naar een hostingprovider die wél draait op groene energie, zo heb je dit in no time gefikst. Een volledig overzicht van groene providers in België (en in het buitenland) vind je hier. Combell, Cloudstar, SitePlan, Behostings en Easyhost zijn op het moment van schrijven alvast goeie opties in ons land. Heb je een WordPress site, dan kan een verhuis heel vlot verlopen. Laat je trouwens bij je zoektocht naar een nieuwe hostingprovider niet vangen door flashy promo’s van buitenlandse diensten. Want vroeg of laat heb je sowieso assistentie nodig (tenzij je met je ogen toe je eigen site beheert natuurlijk) en dan ben je blij dat je over technische problemen in je eigen taal én met alle geduld van de wereld wordt verder geholpen. Zelf ben ik fan van de Combell service en ben ik al meermaals door hen vlotjes door alle technische troubles geloodst. Zij geven ook eerlijk advies in welk pakket het beste bij je past, zodat je niet onnodig een te dure aanschaf doet vol toeters en bellen die toch niet bij je zaak passen.

Nog een voordeel van een provider dicht bij huis? Een server die dicht bij je doelpubliek ligt zal ervoor zorgen dat je website telkens sneller geladen is. En iedere ondernemer weet dat een site die te traag loopt je klanten doet verliezen.

Een nieuwe website bouwen doen we bij FlowBuro dus zo duurzaam mogelijk. Sta je open voor groene hosting, dan beginnen we daar al zeker mee. Maar uiteraard zijn er nog meer factoren die er gaan voor zorgen dat je website zo duurzaam mogelijk de lucht in gaat. Benieuwd? Daar vertel ik een volgende keer graag meer over!

duurzaam, tools

Dec 13, 2023

Leen Bryssinckx

Leen van FlowBuro