TERUG NAAR DE BLOG

Shop je tools lokaal.

‘Shop local’. We kennen allemaal nog de stickers op de etalages in de plaatselijke winkelstraat tijdens de C* epidemie. We waren ons al wel bewust van de ijzersterke markpositie van de Zalando’s en Bol’s van de wereld, maar toen alles plots dicht moest werd duidelijk hoe fragiel onze gezellige dorpskernen wel niet zijn. De bakstenen winkels zonder webshop moesten wel heel creatief uit de hoek komen om alsnog wat omzet te gaan draaien. Niet evident, heb ik van dichtbij mogen zien.

Dus dat lokaal shoppen, daar is iedereen ondertussen wel van doordrongen. Willen we het ondernemen blijven stimuleren, dan gaan we shoppen achter de hoek, punt. Maar hoe zit dat dan met online tools? Kan dat wel lokaal? Het antwoord is ja, dat kan zeker!

Achter elke online applicatie zit immers een bedrijf. Het éne al wat groter en verderweg dan het ander. Waar online ondernemen in het buitenland al langer in de lift zit, zijn online tools dan ook al veel langer in ontwikkeling. Uitgegroeid tot spelers waar je niet zomaar rond kan, of toch? Want met wat zoekwerk vinden we toch snel een aantal opties dicht bij huis.

Nemen we als voorbeeld een boekingstool. Handig, wanneer je klanten rechstreeks in je agenda een afspraak kunnen plannen, enkel op dagen waarop jij beschikbaar bent. Een automatische zoom-invite volgt, eventueel ook een factuur wanneer je deze gesprekken niet gratis doet. Tijdens dit boeken vraag je van je klant een hoop persoonlijke gegevens, gaande van naam, e-mailadres, url en eventueel een gsm-nummer. Gevoelige informatie en dus best belangrijk om te kijken wat daar dan eventueel mee gebeurt.

Zo ondertussen weten we allemaal wel dat er best wat verschil zit op de privacy wetgeving in Europa en pakweg de Verenigde Staten (waar dus veelgebruikte online tools vandaan komen, Calendly iemand??). Waar de Amerikaanse overheid ten allen tijde persoonsgegevens mag opvragen, is dit in Europa veel strenger. Om hierin tegemoet te komen, is op 10 juli 2023 het Data Privacy Framework in het leven geroepen. Een nieuwe set afspraken die de Europese Commisie evenwaardig beschouwt als de privacy wetgeving in Europa. Wil je jouw gegevens delen met een Amerikaanse partij? Dan hoef je je niet extra in te dekken wanneer zij meedoen aan dit Data Privacy Framework.

Liever het zekere voor het onzekere nemen? Sympathiek shoppen bij de buren? Koop je tools dan lokaal en slaap op twee oren. Bij FlowBuro maak ik al een hele tijd gebruik van Zeeg als mooi alternatief voor Calendly. Oprichter Mo bouwde deze tool om tegemoet te komen aan de vraag voor GDPR-proof boekingstool. Sinds een paar jaar een feit en ik ben fan. Zeeg zit in Duitsland, heeft een klein en super sympathiek team die je ten allen tijde bijstaan met welke vragen je ook hebt. Even efficiënt en gebruiksvriendelijk als Calendly, evenveel waar voor je geld. En met code FlowBuro krijg je een leuke 10% korting op je abonnement.

So what’s not to like?

duurzaam, tools

Dec 13, 2023

Leen Bryssinckx

Leen van FlowBuro, rechterhand voor online ondernemers