TERUG NAAR DE BLOG

Een duurzaam eindejaarscadeau.

Nog eventjes en het jaar zit erop. Met alle feestjes, bijhorende cadeautjes en etentjes op de planning, niet bepaald de meest duurzame periode van het jaar. Maar naar mijn mening wel veruit één van de gezelligste. Op zo’n korte tijd zoveel afspreken met familie, op ‘t gemak samen tafelen en vertederd toekijken naar het tafereel van de nieuwjaarsbrieven, i love it!

Als gezin hebben we ons, wat cadeautjes betreft, opgesplitst in twee teams: jongens versus meisjes. Elk team dook de kringwinkel in en zocht leuke én praktische cadeautjes voor het andere team uit. Verpakt in krantenpapier en hier en daar gepimpt met stickers. Eventjes terzijde: mijn kinderen zijn 2,5 en 4 jaar oud. Een leeftijd waarop ze een tweedehands puzzel nog fan-tas-tisch vinden, al helemaal als die van brandweerman Sam is. Dit blijft niet duren, dat besef ik ook wel. Toch kopen wij als gezin enkel cadeautjes voor elkaar als we écht een goed idee hebben, en niet alleen maar ‘omdat het nu eenmaal hoort’. Iets met impact maken enzo..

Met FlowBuro wilde ik dit jaar ook graag een attentie voor mijn klanten en collega-freelancers, stuk voor stuk crèmmekes van mensen die ik ontzettend waardeer. Uiteraard doe ik dat liefst zo duurzaam mogelijk. Niet enkel een attentie voor hen dus, maar idealiter ook eentje voor de toekomst. Vorig jaar gaf Jocelijn van Axudo me een boom cadeau die ik ook nog mee mocht gaan planten, hoe tof was dat! Zo wilde ik dit jaar ook graag iets met impact doen. Ik dacht aan notitieboekjes van Moyu (want al lang fan en hier dagelijks in gebruik), aan lekkere chocola van Tony’s Chocolonely (de fluo groene is mijn favoriet), maar koos uiteindelijk toch voor een goed doel.

Niet het gekendste, maar zeker niet het minste. Ik doneerde 250€ aan CUNINA, een organisatie die zich sinds 1990 inzet voor een betere toekomst voor kansarme kinderen. Ik liet de bestemming van mijn donatie over aan CUNINA zelf, zodat zij kunnen bepalen waar mijn bijdrage op dit moment het meeste kan betekenen. Zoals ze zelf zeggen: de plaats waar je wieg staat, is bepalend voor de loop van je leven. Dankzij donaties van partners en bedrijven kunnen kansarme kinderen uit Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda, Zuid-Afrika en Peru naar school gaan. Daarnaast verbetert CUNINA de kwaliteit van het onderwijs met de realisatie van educatieve projecten. Een organisatie naar m’n hart, en dus ook niet de eerste keer dat ik deze organisatie steun.

Bij mijn zwangerschappen hadden mijn man en ik geen zin in een fancy gender reveal (niet dat dat met ons oudste al een ding was), maar we wilden toen al iets ludieks doen en er een goed doel aan koppelen. Dat ging als volgt.

Vrienden en familie die het geslacht wilden weten, mochten voor 5€ een gokje wagen. Kindjes deden mee aan 1€. Meteen na de gok kregen ze te horen wie er in m’n buik zat. Maar, er hoorde zwijgplicht bij zodat er zoveel mogelijk mensen deelnamen. Op het einde van de rit verdubbelden wij de opbrengst, wat voor een leuk bedrag zorgde!

Heb jij al jouw cadeautjes en attenties al geregeld? Geen probleem. Een goed doel steunen kan immers het hele jaar door. Kies dan voor een doel waar je warm van wordt en een organisatie mét een transparante communicatie. CUNINA zit bijvoorbeeld hier in Geel, achter de hoek dus, en laat je letterlijk in de boeken kijken. Ze hebben minder dan 10% beheerskosten, zodat je bijdrage optimaal wordt ingezet.

Ik weet het, met mijn 250€ ga ik niet meteen het grote verschil maken. Maar ik geloof dat vele beetjes samen wél impact hebben. Want ‘t is nodig. Broodnodig. Dat realiseer ik me maar al te goed, ook tijdens het inpakken van onze cadeautjes. Want door dat krantenpapier te gebruiken werd ik nog maar eens letterlijk met m’n neus op te feiten gedrukt. Beelden die ik niet van m’n netvlies krijg, waar ik zelfs ‘s nachts van wakker lig. Sinds ik zelf mama ben geworden, vind ik het nog belangrijker om iets te doen. Iets. Maakt niet uit wat. Op alle fronten, om zuinig te zijn met energie, zorg te dragen voor spullen, te consuminderen, m’n kinderen te leren recycleren (nu al) en om andere ondernemers te inspireren om een duurzame online business uit te bouwen. Dus dat laatste hoop ik hier net te hebben gedaan.

Fijne feestdagen en laat ons in 2024 samen impact gaan maken!

duurzaam

Dec 21, 2023

Leen Bryssinckx