Algemene voorwaarden

Aanvaarding en toepassing van de Algemene Voorwaarden

1.1. Onverminderd de toepassing van eventuele bijzondere voorwaarden die zijn opgenomen in een afzonderlijke schriftelijke overeenkomst, zijn deze algemene voorwaarden (hierna: Algemene Voorwaarden) van toepassing op alle contractuele verhoudingen en activiteiten tussen Leen Bryssinckx, handeldrijvend onder de naam FlowBuro met zetel te 2470 Retie, Kronkelstraat 5 bus A, gekend bij de KBO onder nummer 0878.188.015 (hierna: FlowBuro), en de opdrachtgever. 

1.2. Onder de term ‘Opdrachtgever’ wordt begrepen: een onderneming zoals bedoeld in art. I.1.1° van het Wetboek Economisch Recht, die de intentie heeft om een overeenkomst te sluiten, reeds een overeenkomst heeft gesloten, of diensten levert aan FlowBuro. Onder de term ‘consument’ wordt begrepen zoals bedoeld in art. I.1.2° van het Wetboek Economisch Recht: iedere natuurlijke persoon die handelt voor doeleinden die buiten zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit vallen. 

1.3. De (algemene) voorwaarden van de Opdrachtgever zijn alleen van toepassing indien deze vóór enige contractuele verhouding of activiteit uitdrukkelijk en schriftelijk door beide partijen worden bevestigd in een afzonderlijke schriftelijke overeenkomst.

1.4. De Algemene Voorwaarden van FlowBuro worden beschouwd als een noodzakelijke voorwaarde voor het tot stand komen van een overeenkomst tussen FlowBuro en de Opdrachtgever. Deze Algemene Voorwaarden worden voorafgaand aan elke overeenkomst aan de Opdrachtgever meegedeeld, zodat de Opdrachtgever hiervan inhoudelijk kennis kan nemen. FlowBuro zal de Opdrachtgever altijd verzoeken om deze Algemene Voorwaarden te aanvaarden door middel van ondertekening of een andere uitdrukkelijke manier. 

1.5. Indien de Opdrachtgever geen protest uit tegen deze Algemene Voorwaarden, deze niet ondertekend aan FlowBuro retourneert en ook niet op een andere uitdrukkelijke manier erkent, zullen alle contractuele verhoudingen en activiteiten tussen FlowBuro en de Opdrachtgever toch beheerst worden door de Algemene Voorwaarden. FlowBuro zal de Algemene Voorwaarden per post of e-mail bezorgen. In dat geval wordt uitgegaan van een omstandig stilzwijgen voor wat betreft de aanvaarding.

1.6. Indien enige bepaling (of een deel daarvan) van deze Algemene Voorwaarden onafdwingbaar of nietig zou zijn, blijft de rest van deze Algemene Voorwaarden volledig van kracht en afdwingbaar. De nietigheid of onafdwingbaarheid beperkt zich tot de specifieke bepaling (of het specifieke deel daarvan) dat getroffen is, zonder dat dit de geldigheid van de overige bepalingen of het nog afdwingbare deel van diezelfde bepaling beïnvloedt. In geval van nietigheid of onafdwingbaarheid van (een deel van) een bepaling zullen de partijen te goeder trouw onderhandelen om een vervangende bepaling overeen te komen die zo nauw mogelijk aansluit bij het oorspronkelijke doel en de strekking van de (deels) nietige of onafdwingbare bepaling.

1.7. Het Burgerlijk Wetboek bepaalt, en de Opdrachtgever is hiervan op de hoogte, dat een factuur die niet binnen een redelijke termijn wordt betwist, wordt geacht als bewijs te dienen van zowel de kennisneming als de aanvaarding van de voorwaarden van de factuur door de Opdrachtgever.

1.8. De Opdrachtgever heeft niet het recht om, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van FlowBuro, verbintenissen of rechten die voortvloeien uit de overeenkomst tussen de Opdrachtgever en FlowBuro over te dragen aan een derde.

1.9. De bepalingen van deze Algemene Voorwaarden worden geacht duidelijk en begrijpelijk te zijn. Indien de Opdrachtgever twijfels heeft over een bepaling, kan hij contact opnemen via het e-mailadres: leen@flowburo.be voor opheldering of verduidelijking.

1.10. Indien de Opdrachtgever de Algemene Voorwaarden van FlowBuro niet heeft ontvangen in de taal die tijdens de zakelijke communicatie met FlowBuro werd gebruikt, en de huidige taal van de Algemene Voorwaarden voor hem/haar niet duidelijk is, kan hij op schriftelijk verzoek (per post of e-mail) een vertaling bekomen. Les conditions générales en français sont disponibles sur demande. Terms and conditions in English are available upon request.


Bestelling en levering

2.1. Geen enkele vorm van aanbieding door FlowBuro is voor haar bindend, noch verbindt een order van de Opdrachtgever FlowBuro. Een overeenkomst tussen FlowBuro en de Opdrachtgever komt enkel tot stand wanneer deze schriftelijk door FlowBuro wordt bevestigd. 

2.2. FlowBuro is enkel gehouden voor de opdrachten die haar schriftelijk worden gedaan voor het einde van de geldigheidstermijn van haar offertes en enkel in de mate dat de opdrachten in overeenstemming zijn met de betrokken offertes.

2.3. Bij de bestelling van opdrachten op maat stelt FlowBuro de offerte op, op basis van de informatie meegedeeld door de Opdrachtgever, die de volledige verantwoordelijkheid draagt met betrekking tot de juistheid en de volledigheid ervan. FlowBuro behoudt zich het recht voor om een bijkomend forfaitair bedrag aan te rekenen indien de levering, door omstandigheden te wijten aan de Opdrachtgever, langer in beslag neemt of meer middelen vereist dan gebruikelijk om tot het gewenste resultaat te komen.

2.4. Behoudens uitdrukkelijke en schriftelijke andersluidende overeenkomst, worden de termijnen met betrekking tot de uitvoering van het werk enkel bij wijze van inlichting verstrekt en binden ze FlowBuro niet. Vertraging in de uitvoering van het werk geeft de Opdrachtgever noch recht op schadevergoeding, noch recht op ontbinding van de overeenkomst, tenzij de Opdrachtgever uitdrukkelijk en schriftelijk voor het sluiten van de overeenkomst meldt aan FlowBuro dat een termijn een essentieel onderdeel is van de opdracht en FlowBuro dit ook expliciet en schriftelijk aanvaardt bij het aanvaarden van de opdracht.

2.5. De Opdrachtgever is verplicht de uitgevoerde werken te inspecteren bij de oplevering. Klachten met betrekking tot laattijdigheid, non-conformiteit of zichtbare gebreken dienen binnen een termijn van tien (10) dagen na de oplevering per aangetekend schrijven te worden gemeld aan de zetel van FlowBuro. Na het verstrijken van deze termijn kan de Opdrachtgever geen aanspraak meer maken op deze gebreken.

2.6. FlowBuro is niet verplicht om originele of bewerkte werkbestanden te archiveren of opnieuw ter beschikking te stellen na oplevering. De Opdrachtgever is verantwoordelijk en draagt derhalve het risico aangaande het tijdig opslaan en bewaren van de aangeleverde bestanden.


Duur en opzegging van de overeenkomst

3.1. Doorlopende opdrachten
3.1.1. Definitie
Een "doorlopende opdracht" betreft een overeenkomst waarin FlowBuro terugkerende diensten levert op vooraf afgesproken tijdstippen of binnen bepaalde termijnen.
3.1.2. Duur en opzegging
Tenzij anders schriftelijk overeengekomen, wordt een doorlopende opdracht geacht voor onbepaalde duur te zijn aangegaan. Beide partijen kunnen een dergelijke overeenkomst op elk moment beëindigen, mits naleving van de volgende voorwaarden en vergoeding voor het recht van opzegging:
De opzegging dient per aangetekend schrijven te worden verzonden aan de zetel van de andere partij;
Een opzeggingstermijn minstens 1 maand dient in acht te worden genomen, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen. De opzeggingstermijn gaat in op de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de opzegging is gegeven. Indien de Opdrachtgever de overeenkomst opzegt, kan hij ervoor kiezen de opzegtermijn te vervangen door een forfaitaire vergoeding ter waarde van 10% van de erelonen die FlowBuro heeft ontvangen in het voorgaande jaar;
Naast de opzeggingstermijn is de partij die opzegt, een vergoeding verschuldigd gelijk aan de omzet van 20 voltijdse dagen, gebaseerd op het gemiddelde dagtarief van de overeenkomst, of een bedrag gelijk aan de gemiddelde omzet op maandbasis die FlowBuro bij de Opdrachtgever heeft gerealiseerd gedurende de drie maanden voorafgaand aan de opzegging. De vergoeding voor het recht op opzegging wordt bepaald door de partij die niet opzegt.
Gedurende de opzeggingstermijn blijven de bepalingen van de overeenkomst volledig van kracht.


3.2. Eenmalige opdrachten
3.2.1. Definitie
Een "eenmalige opdracht" betreft een eenmalige overeenkomst waarin FlowBuro specifieke prestaties levert die niet terugkerend van aard zijn. 
3.2.2. Duur en beëindiging
Behoudens andersluidend bewijs wordt een eenmalige opdracht geacht voor bepaalde duur te zijn aangegaan. De overeenkomst eindigt automatisch bij de volledige uitvoering van de opdracht of bij de levering van de overeengekomen prestaties.
De Opdrachtgever heeft het recht de overeenkomst vroegtijdig te beëindigen mits vergoeding van:
de reeds uitgevoerde werkzaamheden en gemaakte kosten door FlowBuro; 
een bijkomende schadeloosstelling ter waarde van wat FlowBuro bij volledige uitvoering van de opdracht had kunnen verdienen, met een minimum van 30% van de totale overeengekomen erelonen.

3.3. Gevolgen van opzegging / beëindiging
3.3.1. Vanaf de kennisgeving van beëindiging worden alle bedragen die de Opdrachtgever aan FlowBuro verschuldigd is, onmiddellijk opeisbaar, tenzij de beëindiging het gevolg is van een wezenlijke contractuele wanprestatie van FlowBuro.
3.3.2. Vanaf de effectieve datum van beëindiging zullen FlowBuro en de Opdrachtgever het gebruik van elkaars vertrouwelijke informatie en Intellectuele Eigendomsrechten staken, behoudens voor zover dit toegestaan is krachtens een afzonderlijke schriftelijke overeenkomst tussen de FlowBuro en de Opdrachtgever, zoals een afzonderlijke licentieovereenkomst.


3.4. Ontbinding zonder rechterlijke tussenkomst
3.4.1. Ontbinding na wanprestatie
Beide partijen kunnen de overeenkomst zonder opzegtermijn en schadevergoeding beëindigen in geval van contractuele wanprestatie of omstandigheden die verdere samenwerking onmogelijk maken, fraude of bedrog.
De redenen voor onmiddellijke stopzetting worden zo snel als mogelijk schriftelijk per aangetekend schrijven meegedeeld, en indien dit wenselijk is, kan vooraf een waarschuwing of aanmaning worden gegeven.
3.4.2. Ontbinding in geval van bijzondere omstandigheden
FlowBuro kan de overeenkomst zonder opzeggingstermijn ontbinden indien de Opdrachtgever:
Zich in staking van betaling bevindt of failliet is verklaard;
Een gerechtelijk of minnelijk akkoord aanvraagt;
Zijn bedrijfsactiviteiten (gedeeltelijk) staakt of overgaat tot vereffening.
Bovendien kan de overeenkomst worden ontbonden als de Opdrachtgever één of meer verplichtingen niet nakomt, indien het zeggenschap van de Opdrachtgever wijzigt, indien beslag wordt gelegd op (een deel van) het vermogen van de Opdrachtgever, of indien FlowBuro gegronde redenen heeft om te twijfelen aan de nakoming van de verplichtingen door de Opdrachtgever.
In dergelijke gevallen worden alle openstaande facturen, inclusief nog niet vervallen facturen, onmiddellijk opeisbaar. FlowBuro behoudt daarbij het recht om aanvullende schade te vorderen indien de geleden schade de verschuldigde bedragen overschrijdt.
3.4.3. Elke partij kan de samenwerking zonder opzegtermijn en schadevergoeding beëindigen indien de andere partij in gebreke blijft met de uitvoering van haar verplichtingen, zoals omschreven in deze Algemene Voorwaarden.
Dit is echter alleen toegestaan indien de in gebreke zijnde partij vooraf per aangetekend schrijven in gebreke is gesteld en een termijn van ten minste tien (10) kalenderdagen heeft gekregen om haar verplichtingen alsnog na te komen.
3.4.4. In geval van (elke vorm) ontbinding behoudt FlowBuro het recht om vergoeding te vorderen voor kosten, rente en geleden schade. Alle openstaande vorderingen op de Opdrachtgever worden onmiddellijk opeisbaar.

Elke vorm van ontbinding vindt plaats zonder voorafgaande rechterlijke machtiging. 
Bij elke vorm van ontbinding wordt de overeenkomst geacht te zijn ontbonden op de datum van ontvangst van de kennisgeving.


3.5. Anticipatieve ontbinding
Artikel 5.90, al. 2 BW wordt uitdrukkelijk uitgesloten voor wat betreft de contractuele relatie tussen FlowBuro en de Opdrachtgever. 


Erelonen en betaling

4.1. T.a.v. erelonen en kosten
4.1.1. Erelonen en kosten kunnen worden vastgelegd in een aparte overeenkomst. In dat geval zijn de voorwaarden van die aanvullende overeenkomst van toepassing, voor zover deze de bepalingen vervangen van de Algemene Voorwaarden, die tevens integraal deel blijven uitmaken van elke overeenkomst tussen FlowBuro en een Opdrachtgever.
4.1.2. Erelonen en kosten, tenzij op andere wijze vastgelegd in een aparte overeenkomst, zullen door FlowBuro steeds vooraf worden gefactureerd. Indien de Opdrachtgever hierna om bijkomende werken/prestaties verzoekt die niet vallen onder wat reeds werd overeengekomen met de Opdrachtgever, kan FlowBuro deze aanvullende diensten leveren aan de volgende uurtarieven: 100,- EUR per uur excl. BTW. In dit geval worden de kosten en erelonen afgerekend in regie per uur, per dag, met een minimum van een halve dagdeel van 4 uur per dag. In het weekend worden tarieven gerekend aan 150 % van het overeengekomen tarief voor prestaties op zaterdag en 200% aan het overeengekomen tarief voor prestaties op zon- en feestdagen. (mits expliciet aanvaarding)
4.1.3. In de reguliere prijsopgave van FlowBuro zijn de gebruikelijke kosten verbonden aan de uitvoering van de missie of opdracht opgenomen (totale kost van arbeid, bureautica toepassingen en kantoor). Verplaatsingskosten worden omwille van het specifiek karakter in functie van de opdracht separaat aangerekend volgens de tarieven vermeld op de offerte en worden transparant op de factuur vermeld. 
Abonnementen bij derden-dienstverleners die nodig zijn voor de uitvoering van de missie of opdracht, zijn nooit inbegrepen in de met FlowBuro overeengekomen erelonen en kosten.
De Opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor het afsluiten, beheren en betalen van abonnementen of licenties bij derden, waaronder maar niet beperkt tot hostingdiensten, software, licenties van fonts of andere toepassingen. FlowBuro is niet aansprakelijk voor kosten of schade voortvloeiend uit foutieve, onnodige of overmatige keuzes op dat vlak.
Tenzij anders aangegeven zijn de door FlowBuro vermelde bedragen altijd exclusief BTW.”
4.1.4. Laattijdige betalingen door de Opdrachtgever geven van rechtswege en zonder dat een ingebrekestelling is vereist, aanleiding tot:
een forfaitaire schadevergoeding van 10% op de hoofdsom van de betreffende factuur, met een minimum van 125,- EUR per factuur. Deze forfaitaire vergoeding dient ter dekking van de relevante en redelijke kosten die gepaard gaan met het invorderen van de openstaande betaling;
een interestvergoeding van 10% per jaar op de betreffende hoofdsom, waarbij de toepasselijke intrestvoet nooit lager kan zijn dan de op dat moment geldende intrestvoet op basis van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties. Deze interest wordt berekend vanaf de vervaldag van de factuur, met een minimum van 30,- EUR.
Het bovenstaande laat het recht van FlowBuro onverlet om een hogere schadevergoeding te vorderen indien zij bewijs levert van werkelijk hogere geleden schade. Tevens blijft FlowBuro gerechtigd om een vergoeding te eisen voor gerechtelijke invorderingskosten die voortvloeien uit de niet-betaling van de factuur.
4.1.5. Bij niet-betaling van een factuur op de vervaldag worden alle andere nog niet vervallen schuldvorderingen op de Opdrachtgever van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling opeisbaar. FlowBuro behoudt zich bovendien het recht voor om de uitvoering van alle lopende werken en/of diensten te schorsen, zonder voorafgaande ingebrekestelling en zonder enige schadevergoeding.

4.2. Betalingsmodaliteiten
4.2.1. Ereloonnota’s en / of facturen dienen betaald te worden binnen een termijn van 14 dagen na ontvangst van de ereloonnota en / of factuur (dit is de datum van het document te vermeerderen met 2 dagen), behoudens uitdrukkelijk anders bepaald in de orderbevestiging. De aanvaarding van betalingstermijnen brengt geen schuldvernieuwing met zich mede en doet geen afbreuk aan de invorderbaarheid van de schuld en de hierna vermelde intresten en vergoedingen.
4.2.2. Deze betaling dient te gebeuren, behoudens ander akkoord, via overschrijving zonder kosten voor FlowBuro.
4.2.3. De Opdrachtgever blijft in alle gevallen hoofdelijk aansprakelijk voor alle verschuldigde bedragen, zelfs wanneer FlowBuro, op verzoek van de Opdrachtgever of om praktische redenen, de factuur aan een derde partij heeft gericht.
Schuldvergelijking door de Opdrachtgever wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

4.3. Mogelijkheid tot herziening van ereloon en kosten
FlowBuro behoudt zich het recht voor om de overeengekomen erelonen en kosten te herzien. Dit betreft een eenzijdige wijziging van de contractuele voorwaarden, die mogelijk is wanneer er sprake is van een aantoonbare stijging van meer dan 10 procent in de kosten van benodigde grondstoffen, materialen of energie. Daarnaast kan een herziening van de overeengekomen erelonen en kosten plaatsvinden indien relevante wetswijzigingen optreden die aantoonbare extra kosten veroorzaken, ter hoogte van minimaal 10 procent van het overeengekomen bedrag op de offerte.

4.4. Betwistingen van facturen, kosten en erelonen
Indien de Opdrachtgever bezwaar/klacht heeft tegen het bedrag van een factuur, dient dit schriftelijk en gemotiveerd per aangetekend schrijven aan de zetel van FlowBuro te worden ingediend binnen 5 werkdagen na ontvangst van de factuur. Partijen gaan ervan uit, behoudens tegenbewijs, dat de factuur uiterlijk twee dagen na de factuurdatum wordt ontvangen. Bezwaren/klachten die buiten deze termijn worden ingediend, worden niet in behandeling genomen. Bezwaren/klachten schorsen de betalingstermijn niet op.


Bescherming van gegevens
FlowBuro verwerkt persoonsgegevens in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR). 
De Opdrachtgever garandeert dat alle verstrekte gegevens in overeenstemming met de wet zijn verkregen.

Beperking van aansprakelijkheid, exoneratie en vrijwaring imago

Behoudens dwingende wetsbepalingen die anders voorschrijven, is FlowBuro’s aansprakelijkheid, in welke vorm dan ook, beperkt zoals hieronder omschreven. 
FlowBuro is enkel gehouden tot het leveren van een inspanningsverbintenis bij het uitvoeren van prestaties voor een Opdrachtgever en kan alleen binnen deze context aansprakelijk worden gesteld;
FlowBuro kan niet worden gehouden tot het vergoeden van immateriële, indirecte of gevolgschade, waaronder begrepen maar niet beperkt tot: omzetverlies, winstderving, inkomstenderving, productiebeperkingen of -overschotten, extra administratiekosten, bijkomende personeelskosten, stijging van algemene kosten, vorderingen van derden, en kwesties met klanten, waaronder het verlies van klanten;
FlowBuro is evenmin aansprakelijk voor schade die voortvloeit uit fouten van derden waarop zij voor de uitvoering van haar verbintenissen een beroep doet, tenzij er sprake is van bedrog, opzettelijke fout, zware fout of fraude van FlowBuro of zulke derde partij;
Daarnaast is FlowBuro niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door onjuiste en/of onvolledige informatie verstrekt door de Opdrachtgever, noch voor schade die het gevolg is van het niet-naleven van door FlowBuro verstrekte instructies door de Opdrachtgever;
De totale contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid van FlowBuro is steeds beperkt met een maximale dekking van 1500 EUR per schadegeval en een jaarlijkse totale dekking van 2500 EUR voor alle schadegevallen gezamenlijk. In geen geval kan de aansprakelijkheid van FlowBuro het totaalbedrag van 2500 EUR overschrijden, ongeacht de aard van de schade of het aantal betrokken schadegevallen. Deze beperking geldt ook wanneer meerdere vorderingen voorvloeien uit dezelfde fout of fouten dewelke samenhang vertonen.
Indien, om welke reden dan ook, de aansprakelijkheidsverzekeraar geen dekking verleent, is de aansprakelijkheid van FlowBuro beperkt tot het bedrag dat tussen partijen voor de desbetreffende opdracht is overeengekomen. Indien er geen bedrag is overeengekomen, is de aansprakelijkheid beperkt tot maximum tweemaal het betaalde en gefactureerde (openstaande) ereloon voor de uitvoering van de opdracht. Voor terugkerende opdrachten wordt dezelfde regel toegepast op het totaal van de gefactureerde erelonen aan de Opdrachtgever gedurende de zes maanden voorafgaand aan het schadeveroorzakende feit, of vanaf de aanvang van de opdracht indien deze periode korter is dan een half jaar.
De Opdrachtgever zal FlowBuro volledig vrijwaren tegen alle claims van derden die schade ondervinden in verband met de overeenkomst tussen de Opdrachtgever en FlowBuro, voor zover deze schade niet aan FlowBuro kan worden toegerekend.
De Opdrachtgever zal zich tevens onthouden van elke handeling die schade kan toebrengen aan het imago van FlowBuro, zowel online als offline. Indien FlowBuro reputatieschade lijdt door direct of indirect toedoen van de Opdrachtgever, zal de Opdrachtgever FlowBuro hiervoor volledig vrijwaren.
Elke vordering tot schadevergoeding tegen FlowBuro vervalt automatisch als deze niet binnen één (1) jaar na het moment waarop de Opdrachtgever op de hoogte was, of redelijkerwijs had kunnen zijn, van de feiten waarop de vordering is gebaseerd, wordt ingediend bij de bevoegde rechtbank. In ieder geval vervalt de vordering na drie jaar na beëindiging van de overeenkomst. Deze termijnen gelden, tenzij dwingende wetsbepalingen anders voorschrijven.

Overmacht (Force majeure)

In geval van overmacht zijn de contracterende partijen vrijgesteld van hun verplichtingen ten opzichte van elkaar, en geen van hen kan aansprakelijk worden gesteld voor enige schade als de uitvoering van de overeenkomst geheel of gedeeltelijk wordt belemmerd door overmacht. 
Overmacht wordt gedefinieerd als elke omstandigheid buiten de controle van een partij, die de uitvoering van de overeenkomst geheel of gedeeltelijk, al dan niet tijdelijk, onmogelijk maakt, zelfs als deze omstandigheid bij het aangaan van de overeenkomst reeds te voorzien was. Hierna volgt een niet-uitputtende opsomming van situaties die als overmacht worden beschouwd: diefstal, vertraging of uitblijven van leveringen door leveranciers, staking of lock-out, ongevallen, terroristische aanslagen, brand, oproer, oorlog, epidemie, overstroming, hoog ziekteverzuim, pandemieën, epidemieën, elektrische, informatica-, internet- of telecommunicatiestoringen, beslissingen of interventies van overheidswege (met inbegrip van de weigering of annulering van een vergunning of licentie) en fouten of vertragingen te wijten aan derden. 
De partij die overmacht inroept, hoeft niet te bewijzen dat de situatie onvoorzienbaar of buiten haar schuld heeft plaatsgevonden.
Bij overmacht worden de verplichtingen van de getroffen partij(en) opgeschort voor de duur van de overmachtssituatie. De termijn voor de uitvoering van de verplichtingen van de overeenkomst wordt verlengd met de tijd dat de overmacht heeft geduurd. Elke partij verbindt zich ertoe redelijke inspanningen leveren om de impact van overmacht zoveel mogelijk te beperken.
Als een situatie van overmacht langer dan twee maanden aanhoudt, heeft de andere contractspartij het recht om de overeenkomst te beëindigen zonder tussenkomst van een rechter, zonder dat de partij die zich hierop beroept, gehouden is tot betaling van schadevergoeding.



Imprevisieleer (onvoorziene wijziging van omstandigheden) 

Indien zich omstandigheden voordoen die de uitvoering van de overeenkomst aanzienlijk bemoeilijken of onevenredig belastend maken voor een van de partijen, heeft deze partij het recht om binnen een periode van 14 kalenderdagen nadat de verandering zich heeft voorgedaan, te verzoeken om heronderhandelingen van de overeenkomst. Deze heronderhandelingen dienen binnen 7 kalenderdagen te worden afgerond. Tijdens deze periode worden de verplichtingen van beide partijen tijdelijk opgeschort.
De partij die heronderhandeling indient, moet aantonen dat: 
er geen (dwingende) en/of wettelijke bepaling bestaat die de mogelijkheid tot heronderhandeling van de overeenkomst uitsluit; en
de gewijzigde omstandigheden het praktisch onmogelijk maken om de overeenkomst onder de oorspronkelijke voorwaarden (redelijkerwijs) voort te zetten; en
de omstandigheden niet te voorzien waren op het moment dat de overeenkomst werd aangegaan; en
de partij die heronderhandeling vraagt, geen schuld of verantwoordelijkheid heeft voor het ontstaan van de omstandigheden; en
de partij die wordt getroffen door de wijziging het risico heeft van deze verandering niet op zich heeft genomen bij het sluiten van de overeenkomst.

Voorbeelden van dergelijke onvoorziene omstandigheden zijn, maar niet beperkt tot: veranderingen in regelgeving, aanzienlijke stijgingen van kosten voor arbeid, energie of grondstoffen, of andere externe factoren die niet binnen de invloedssfeer van de betrokken partijen vallen.
Indien de partijen er niet in slagen om binnen de voorgeschreven periode tot een akkoord te komen over de herziening van de overeenkomst, kan elke partij de overeenkomst beëindigen, zonder tussenkomst van een rechter, en zonder dat er een schadevergoeding verschuldigd is aan de andere partij.



Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank 

Deze overeenkomst, ook alle andere overeenkomsten die daaruit voortkomen, valt volledig onder de toepassing en dient geïnterpreteerd te worden in overeenstemming met het Belgische recht, waarbij elke verwijzingsregel niet van toepassing is, ongeacht of deze van Belgische, buitenlandse of internationale oorsprong is.
Indien een geschil of een eis voorkomt uit hoofde van of in verband met deze overeenkomst, vallen al deze geschillen onder de exclusieve bevoegdheid van de Rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen, afdeling Antwerpen of arrondissement Antwerpen, afdeling Turnhout.