ME
NU
Dat doe je met Anke van Ankerpoint natuurlijk. Wie al eens een offerte heeft gevraagd om een webshop te laten bouwen, is hopelijk weer op z’n stoel geraakt. Wie een gigantische investering heeft gedaan om online te kunnen verkopen, heeft waarschijnlijk ook ontdekt dat latere aanpassingen alweer om een flink budget durven vragen. Niet zo bij Ankerpoint.
Anke en ik leerden elkaar kennen bij de leukste club in ondernemersland, Club Focus van Lien Loos. Anke kwam net terug uit bevallingsverlof, iets nadat ik als nieuweling bij de Club kwam. Allebei hebben we kleine kindjes én een onderneming gebaseerd op diensten en online tools. Nuchter met twee voetjes op de grond zijn we ook. Net als ferm believers in onze klanten zelf te leren werken met hun tools. Hoog tijd dus, dat jij als ondernemer Anke ook wat beter leert kennen.
Hey Anke, voor zij die jou nog nooit hebben ontmoet, wie ben je en wat doe je precies?
Ik ben Anke, ik ben 28 jaar. Samen met Michiel heb ik een zoontje van 16 maanden, Léon. En ik ben ondernemer. Nooit gedacht dat ik dat zou worden. Sterker nog, ik denk dat ik zo’n 4 à 5 jaar geleden tegen mijn baas zei, “Ondernemer worden? Zot, al die stress, nee dank u.” En ja, look at me now!
Ondertussen ben ik webdesigner, gespecialiseerd in Shopify. Nu, mezelf webdeveloper noemen, ik doe dat niet graag.
Waarom is dat, denk je?
Ik definieer mij gewoon niet graag met een stempel. Daar komen al snel bepaalde verwachtingen bij kijken. Mensen denken dan al snel dat hen dat twintigduizend euro gaat kosten. Maar misschien nog meer omdat ‘developer’ bij mij de lading niet dekt.
Ik maak voor mijn klanten een volledige webshop in Shopify van A tot Z. Ik neem letterlijk al het technische werk erbij. Maar – en dat is waar ik mij vooral in wil onderscheiden – ik heb zelf ook ervaring in de retail. Ik werkte een hele tijd voor een fair fashion merk, waar ik mee werd betrokken bij de marketing en het strategische luik van de onderneming. Ik had dan wel een master handelswetenschappen HR behaald, niks technisch dus, bij dat modelabel is echt alles begonnen.
Voel je dat je daar nog iets mee bent, met dat diploma? Vandaag als ondernemer?
Goh, ik was zelf geen krak in wiskunde, maar was wel sterk in het economische. Het één gaat natuurlijk niet zonder het andere. Ik was trouwens ook echt slecht in het vak marketing, omdat dat zo theoretisch was en over abstracte termen ging. Maar geef mij een specifieke case ‘and i’m on fire’. Dat is waar die richting wel goed in was.
Wij hadden bijvoorbeeld een vak waarin we een businessplan maakten. Waarin we een onderneming gingen opstarten en wij het hele proces gingen doorlopen. Inclusief financiering. Het echte ‘doen’ werd daar gestimuleerd.
Kreeg je toen al goesting om een eigen zaak te starten dan?
Nee, toen was die ambitie er zeker niet. Maar ik zag in heel veel dingen kansen en opportuniteiten voor andere mensen. Dat merk ik nu ook met Ankerpoint. Voor mijn klanten ben ik heel snel veel meer dan enkel een webshop designer en dus ook een strategische partner. Vandaar dat ‘webdeveloper’ voor mij echt de lading niet dekt.
Heel je verhaal moet kloppen. Niet enkel op je webshop, maar op elk kanaal dat jouw onderneming gebruikt. Van je Instagram tot je e-mailmarketing, al die touchpoints,.. overal moet jouw verhaal terugkomen. Mensen moeten hetzelfde te zien krijgen en dezelfde vibe krijgen. Ze moeten begrijpen wat je doet, wat je aanbiedt. Juist daarom steek ik meer tijd in het strategisch nadenken met mijn klanten en wil ik er ook voor hen zijn als klankbord.
Een business coach ben ik uiteraard niet, maar voor veel ondernemers ben ik op dit punt in mijn leven een stukje van hun doelgroep. Mij inleven in de consumentenrol is dan iets van niks. Waar een webdeveloper meestal een man is, die heel technisch met een project omgaat en die zo’n belangrijke vertaalslag niet kan maken.
Jij hebt jezelf toegespitst op Shopify. Een platform dat met zelfs met beperkte technische kennis haalbaar is voor elke ondernemer om zelf te onderhouden.
Klopt. Waar een developer waarschijnlijk iets zal coderen of iets gaat maken dat er heel fancy uitziet, maar dat in de praktijk niet per se heel werkbaar is.
Of, net het tegenovergestelde. Dat de webshop wel doet wat het moet doen, maar dat het er visueel gewoon niet uitziet. Een sweet spot om te vinden, iemand die weet wat er effectief technisch gezien kan, maar ook meekijkt naar het totale kostenplaatje.
En dat ben jij geworden dan! Op een bepaald moment merkte je dat er vraag was naar het bouwen van webshops in een werkbaar platform. Hoe is dat dan verder gegroeid tot wat Ankerpoint nu is?
Eigenlijk is het door zelf een pijnpunt te hebben meegemaakt. Zo beginnen veel ondernemers, toch?
Voor het bedrijf waar ik in loondienst werkte, hadden we een webdeveloper die we voor de kleinste aanpassingen aan onze webshop moesten inschakelen omdat we dat zelf niet konden. Uiteindelijk gaf die zelf aan dat we best omschakelden naar Shopify onder het motto: ‘wij gaan jullie daarin helpen en begeleiden.’ Ze gingen voor ons die shop opzetten en dan konden we zelf aanpassen wat we wilden. We gingen starten met een call zodat we konden aangeven wat er allemaal moest kunnen, wat we nu misten en wat we zeker wilden overnemen. Ik weet dat nog goed, dat waren de kleurenbolletjes, ‘de swatches’. Zodat je van bijvoorbeeld een trui die je in vijf verschillende kleuren kon krijgen, al die kleuren in een bolletje kon zien. Dat kwam er, dat was er, maar alle producten moesten nog worden ingeladen, de homepagina moest nog worden gemaakt,.. We kregen dus echt enkel de basis van de basis waarin nog heel veel in moest gebeuren.
Ik heb toen aangegeven dat iedereen mij een week met rust moest laten, ik ben daarin gedoken om alles onder de knie te krijgen. Kei plezant om dat allemaal uit te zoeken, maar meer dan een call van een uur met de developer kreeg ik niet. Super veel geleerd dus, met alles uit te zoeken maar finaal kwam daar wel een factuur van 10.000 euro.
Op dat moment denk je dat dat normaal is. Maar naarmate dat je daar meer en meer in begint te werken en begint te begrijpen hoe Shopify in elkaar zit, ja, dan weet je gewoon dat je dik geschuurd bent geweest.
Heel toevallig werd ik in die periode gecontacteerd door de mannen van Onbespreekbaar, die zo goed bezig zijn met mentaal welzijn en daar een boek over hebben gemaakt. Zij hadden mijn baas gecontacteerd omdat ze dus ook een webshop wilden opzetten met hun merchandise en iemand zochten dat dat voor hen kon doen. Ik heb hen toen op weg geholpen, maar dat voelde toen vooral als gewoon een keitof compliment.
Toen werd er eigenlijk toch al een fameus zaadje geplant?
Goh, ja. Ik had ondertussen al wel heel veel kennis vergaard en dacht, er zullen wel meer mensen zijn die zo’n vragen hebben en niet weten waar ze het antwoord moeten vinden. Een paar weken daarna heb ik gewoon een Instagram account gemaakt en dat voelde allemaal wel heel leuk. Maar gewoon ‘plezant, no harm done’. Daarna volgde mijn eerste klant, Sofie van Studio Lou, toen zij nog enkel haar armbandjes maakte. Zo is dan de bal echt aan ’t rollen gegaan en de rest is geschiedenis.
Een super leuke start dan!
Eigenlijk wel ja. Want op dat moment was ik nog in loondienst, ik kon heel Shopify nog beter leren kennen, dus ik moest niet van nul vertrekken. Ik heb alles stilletjes aan kunnen opbouwen en dat was echt kei nice. Michiel was toen net zijn eigen zaak begonnen als interieurontwerper dus had ik wel wat tijd over. Ik wilde dat niet onbenut laten en iets kunnen bijverdienen was wel leuk. Maar dan kwam dus ons Léonneke op de proppen. Niet gepland, wel gewenst. Ja, en dan ook gewoon de bold decision gemaakt om te stoppen in loondienst en volledig voor mezelf en mijn gezin te gaan.
Wat ook niet altijd evident is?
Nee, zeker niet. Want ik kwam eigenlijk uit een goed werkbare combinatie van een hoofd- en bijberoep. En dan was ik ineens zwanger.
Want als ik het me goed herinner, ben je vlak na je zwangerschapsverlof gesprongen naar hoofdberoep?
Direct. Ik ben bevallen in februari, al mijn zwangerschaps- en ouderschapsverlof opgenomen om die maanden te kunnen overbruggen. Dat was echt wel een struggle. Eigenlijk ben ik nog geen jaar terug aan het werken. In september ben ik een jaar bezig en eigenlijk was ik ook nog maar anderhalf jaar bezig toen ik zwanger raakte. Toen had ik een mooie buffer opgebouwd, maar als je dan zeven maanden thuis bent, is die buffer ook snel weg. Zeker als je net een huis gekocht hebt en aan het verbouwen bent. Financieel is dat dus wel een moeilijke geweest. Ik heb nog altijd wel een vangnet waar ik op kan rekenen, maar ik wil niet afhankelijk zijn van andere mensen. Dat is ook waar mijn eigen bedrijf op is gebouwd.
Ik wil niet dat mensen afhankelijk zijn van mij. Dat mijn klanten zelf hn webshop kunnen onderhouden en in Shopify hun weg vinden.
Er zijn ongetwijfeld heel wat mama’s (to be) die ook dromen van een eigen onderneming. Heb je voor hen een tip, advies, iets dat je wil delen dat jou heeft geholpen in die beginperiode?
Goh, je ziet nu zo heel veel van die mompreneur content online, daar wordt al heel veel rond gedaan. Ik ben zo niet. Al zeker niet van ‘the picture perfect’ want dat is het hier allesbehalve. Ik doe ook maar gewoon wat. Mijn grootste ‘ding’? Als je iets echt wil, dan gaat het wel lukken.
We kennen elkaar nu al een tijdje, en praten tweewekelijks bij tijdens onze call met Lien, soms ook tussendoor. Wat mij telkens opvalt bij jou, is dat je mild bent voor jezelf. Zowel op privé als professioneel gebied. Dat je aanvoelt wanneer het tijd is om voor jezelf te zorgen en dat je dat daar dan ook de tijd voor neemt.
Ik ben heel vaak twee uitersten. Heb ik een idee om een podcast te maken? Dan doe ik dat gewoon en dan komt die er. Ik kan dan echt in een hyperfocus gaan. Maar evengoed ben ik totaal onbereikbaar als ik na een werkdag Léon ga halen. Tussen vijf en zeven ben ik, bij wijze van spreken, niet of amper bereikbaar.
Evengoed zijn er dagen waarop je voelt dat het niet gaat. Je kan dan ofwel de hele dag naar je laptop zitten staren of kiezen om echt te ontspannen om er daarna weer te kunnen invliegen. Dan ga ik bijvoorbeeld mijn mails doen op een terrasje in Antwerpen. Ook helemaal prima.
Ja, dat is herkenbaar. Een andere omgeving kan ook wel even helpen om daarna weer met een andere kijk of met een creatieve insteek er opnieuw aan te beginnen.
Exact.
Om nog even af te sluiten. Je bent toch al eventjes bezig met Ankerpoint. Waar zou je naartoe willen? Heb je nog een bepaalde ambitie als ondernemer?
Ik zou heel graag een balans willen vinden tussen mijn 1 op 1 projecten en mijn producten waar ik niet echt voor nodig ben. Passief inkomen, dat woord haat ik. Maar ik geloof wel enorm hard in mijn cursussen. Daar zit écht zo’n waarde in! Die geven ondernemers al een vliegende start door meteen met Shopify juist te beginnen.
Dat dus, in combinatie met leuke, waardevolle klantprojecten. Die vragen best veel van mijn headspace, dus mag mijn online aanbod wat meer gaan groeien. Mocht er dan ooit een tweede kindje komen, dan ben ik daar goed op voorbereid!
Benieuwd naar Anke’s to the point Shopify blueprint? Met haar videocursus maak je zelf je eigen webshop!
get on the list
Maar heel af en toe de mooiste e-mail met tips voor je website, je marketing en meer flow in je verhaal.
Voor niet zomaar weer een nieuwsbrief, ah nee!
Wat denk je, toch maar inschrijven dan?
get on the list